woensdag 8 juni 2011

Dag 24 07-06-2011 van Lesperon naar Sorde-l’Abbaye (Ligt 4 km. onder Peyehorade)

Vandaag het verhaal van 7 juni, er was gisteren geen internet in de Gite. Het verhaal van vandaag komt morgen, dan is er een rustdag in Jean Pied de Port, waar we vandaag, 8 juni zijn aangekomen.


Vannacht om 3 uur klaar wakker en om 3.45 u. opgestaan. Wat geschreven, mailtjes beantwoord en om 4.45 weer naar bed, na een warm kop thee. Buiten is het noodweer en ik moet steeds aan George denken. Nu weet ik wel dat er honderden anderen ook in hun tentje liggen met dit weer, maar die kennen we niet. Wiel slaapt rustig door al het gekletter buiten heen.

Om half acht weer wakker. Het regent nog steeds al is het minder hard dan vannacht. We doen alles op ons gemak. Wiel hoopt dat het nog droog wordt, ik vertel hem dat dit de hele dag zo blijft. Uiteindelijk laden we alles op de fietsen, goed beschermd met extra vuilniszakken van thuis meegenomen uit voorzorg. De waterdichte gele beschermhoezen hebben hier en daar al wat slijtagegaatjes die we met fietsplakkers hebben dichtgeplakt.
Om tien voor negen rijden we weg. De regenbroek aan, iets wat Wiel heerlijk warm en ik heel benauwd vind, een waterdicht windjack, dus goed verpakt trekken we de regen in. Al snel gaat het harder regenen. Gelukkig hebben we ook nog een cape, die we over alles heen trekken. Nat worden we niet meer en de regen is niet koud. De eerste 20 kilometer is saai door nog steeds de kaalslag van al die bossen. Ik vraag me af wat er met al die dieren is gebeurd die in die bossen hebben geleefd. Zij moeten toch ergens naar toe gevlucht zijn? Het gaat niet alleen om reeën en vogels, maar ook om insecten, muizen, konijnen of hazen, en vele andere dieren die in de bossen leven. Kilometers zijn zij verdreven uit hun omgeving en hoeveel hebben het niet overleefd? Allemaal dingen waar ik onderweg mee bezig ben.
De Gite waar we vannacht hebben geslapen
Van Lesperon rijden we via Taller, Gourbera naar Dax. Hier eten we een heerlijk bord spaghetti met een pannenkoek  na. We zijn weer even warm en droog geworden. Vis St. Pandelon, Cagnotte Peyehorade naar Sorde-l’Abbaye. Vanaf Dax zijn erf al behoorlijke klimmetjes van 6% en meer, kilometers lang. We rijden ze rustig en met gemak. Wanneer we boven Peyehorade staan op de berg, kunnen we de Pyreneeën al zien liggen. Nog twee dagen en we zijn in St. Jean Pied de Port, de Spaanse grens.  Om 4 uur komen we Sorde-l’Abbaye binnen. We zijn de enige in de Gite, waar negen slaapplaatsen zijn. Het is hier helemaal gratis. Doen eerst de was en verkennen daarna het dorp. De abdij blijkt een ruïne te zijn die wordt gerestaureerd, evenals de kerk. Helaas er is hier geen wifi, dus morgen alles dubbel op het blog.

De ruine van de vroegere l'Abbaye van het dorp
Gereden kilometers:  68.90  In 6.20 uur. Gemiddelde snelheid  16.43 km.p. uur.

4 opmerkingen:

 1. een wel verdiende rustdag geniet er lekker van jullie doen zo je best.
  volgens john krijg je in spanje nog genoeg bergen.
  dikke kus dees.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wiel als ik je zo op de foto zie rijden, dan moet ik je toch echt even complimenteren. door weer en wind ben ik wel gewend van mijn moeder, maar van jou had ik dit niet verwacht, dus toppie. voor jullie allebei een dikke kus. ik volg je dagelijks op google maps om te kijken waar die plaatsen liggen en zo te zien kom je toch echt al aardig in de buurt. doe rustig aan door de bergen en mam ook jij denk aan je knieen. je hebt er maar twee en je bent al zover op weg. luister naar je lichaam en doe er desnoods langer over om er te komen. kusjes van ons allemaal
  Diane

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kom zo toevallig surfend op jullie site terecht en wil jullie nog veel plezier wensen met de tocht.
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. het weer ,een doodsteek voor alle fietsers waar ook te wereld chapo ,chapo, chapo,ik neem echt m'n hoed af voor jullie. de tocht begint nu echt .............vlakbij Spanje de Pyryneen vertrouw op elkaar dikke kussen vanuit het vlakke Groningen hou je goed
  Koen en Ria

  BeantwoordenVerwijderen