zaterdag 11 juni 2011

Dag 28 11-06-2011 van St. Jean Pied de Port naar Roncesvalles

Gisteravond onmoetten we deze Fransman die op deze manier de hele wereld rondtrekt. Bovenop zijn kar ligt een zonnecel met 4 batterijen, die daar opladen.

Met z’n vieren op een kamer is erg onrustig, hoewel niemand snurkte werd je toch wakker als een van de vier naar het toilet moet en dat gebeurde vannacht nogal eens. Had bovendien een hele slechte droom  gehad. Na een gezellig ontbijt met z’n allen aan tafel, vertrekken we om 9 uur. In de kerk steek ik eerst twee kaarsjes op voor hulp van boven en een voor onszelf.
28 km. klimmen naar 1075 meter hoogte, we zien er toch wel tegenop, al kunnen we ons er niet echt een voorstelling van maken. Geloof me, het blijkt de zwaarste dag tot nu toe ooit.

De eerste 10 km. klimmen naar Valcarlos gaat redelijk. We zijn bij de Spaanse grens en het is half elf. We gaan er bij voorbaat al vanuit dat de rest van de klim hetzelfde zal zijn. Hier blijken klimmen van 7 tot 9% in te zitten over een lengte van 17 km. Na een korte pauze en wat foto’s stappen we fit weer op de fiets. Geen idee hebbende wat ons nog te wachten staat. Rond de 14 km. worden truien en jassen uitgetrokken. Het zweet loopt met straaltjes van mijn lijf, terwijl Wiel nergens last van heeft. Hellingen van 9% stijging komen regelmatig voor en elke 1 a 2 km. moeten we een korte pauze nemen om onszelf, maar ook de batterijen weer even op adem te laten komen. Toch heeft nog geen van beide er aan gedacht om liever thuis te zijn  gebleven.
Het is goed dat we alles weg hebben gedaan aan bagage wat we niet nodig hadden. De klim wordt zwaarder en de batterijen raken steeds leger. We zien het een beetje angstig tegemoet. Na 17.5 km nemen we een langere rustpauze om te eten en leg ik  mijn deken in het gras om  mijn lichaam helemaal rust te geven. Dat doet me zo goed dat 3 km. later opnieuw zo’n ligpauze wordt ingelast. Wiel houdt het bij lopend een sigaretje roken. Hij kan het niet afleren. Soms heb ik de indruk dat hij zijn inspanningen daarop afreageert.
Tussendoor stappen we vaker af om op adem te komen, naarmate we hoger komen. Om 12.13 moeten we nog 8 km. klimmen. Wat is dat nu, denk je dan. Op de vlakke weg is het niets, 15 minuten. Maar stijl omhoog is het een ware slachting van lichaam en fiets. Om Twee uur zien we  bij een kapel het bord staan 1075 km. We hebben het gered en de batterijen die op hun laatste metertjes liepen krijgen ook rust. Op een heuveltje staan allemaal kruisjes, zelfgemaakt van takjes. Wij hadden er ook een willen maken, maar hadden de kracht niet om naar takjes te zoeken onderweg en hier bij het kapelletje kon je geen takje meer vinden. Uiteindelijk na lang zoeken vind ik een heel kleintje. Het is niet echt een kruisje, maar ik heb het toch maar namens ons beiden neergezet.
Na een uur rustpauze gaat het anderhalve kilometer bergaf naar Roncesvalles ter hoogte van 960 meter. We vinden vrij snel een hotel. Hadden ook in de Refugio kunnen slapen maar daar slaap je met 60 man op een zaal. Het zijn wel afgeschermde hokjes met een gordijn, waar 4 personen in kunnen slapen. Maar 60 mensen die geluiden maken nodigt niet uit tot rustige nacht, na deze zware tocht en Wiel heeft al snel een kamer gevonden. Voor 9 euro kun je hier een pelgrimsmenu bijbestellen, wat prima is. Voor het eten is er nog een pelgrimsmis in het kerkje met een werkelijk schitterend koor. Ook hier worden na afloop alle pelgrims uitgenodigd naar voren te komen om de zegen in ontvangst te nemen. Iedere keer weer geeft dat een bijzonder gevoel.  
In St. Jean Pied de Port hadden we anderhalf uur staan praten met Ans en Gerard Honkoop. Vandaag ontmoetten we elkaar opnieuw vlak bij het kerkje. Ze hadden al naar ons uitgekeken. Later houden ze een plaats vrij aan tafel voor de gezamenlijke maaltijd. Na afloop nog even koffie gedronken en terwijl ik nog zit te schrijven liggen zij al bijna op een oor.. Het eten was prima. Macaroni als voorgerecht, vis met friet als hoofdgerecht en yoghurt als toetje. Voor Wiel  werd speciaal een stuk Quis met sla en kaas geserveerd.
Gereden kilometers 28.27  In 6 uur. Gemiddelde snelheid  10.95 km.p. uur.

5 opmerkingen:

 1. nou mam en wiel we zijn trots op jullie.
  ik had het al opgegeven.
  geniet van een goede nachtrust , morgen weer een stap verder.
  weltrusten kus john dees en kids

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het ziet er allemaal prachtig uit, zo met de Spaanse grens in het zicht.
  Het zal nu wel zeer zwaar worden maar hopelijk kunnen jullie met elkaar de klus tot een goed eind brengen!
  Geef niet op... de bolletjes trui ligt te wachten.
  Overigens in Hoensbroek gebeurt ook van alles google maar eens op:"Marco Bonte".
  Veel succes en sterkte verder...
  Mark, Jose en Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heftig hoor. ben trots op jullie. en mam, zweten is ontgiften, dus lekker laten druppelen. kusjes
  Diane

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou hopelijk krijgen jullie van mij nu ook reacties.Het is me als het goed is gelukt.Ja en wat jullie betreft,petje af.Nu komt het zware werk maar doe maar rustig want jullie hebben tijd zat.Groetjes vanuit schinveld.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ok het lukt me dus,alleen op michel zijn naam.Maar dat is niet erg.

  BeantwoordenVerwijderen