vrijdag 17 juni 2011

Dag 34 17-06-2011 Vrijde dag in Burgos

Vanmorgen uitgeslapen tot 8 uur. Wat een luxe. Zonder geluiden van anderen om ons heen wakker worden, alleen die van onszelf. Daar willen we graag weer een week voor in de hostels slapen. Heb wel oordopjes gekocht om alle bijgeluiden niet meer te hoeven ervaren. Jammer dat er geen luchtverversers in het klein te vinden zijn, anders zette ik die tussen onze bedden in.
Rond half elf eerst een kleine rugzak aan de overkant gekocht om alle spullen in te dragen en doorgelopen naar de kathedraal. Wiel wil niet mee naar binnen, maar ik mag de tijd nemen om alles te fotograferen. Wat een rijkdom daarbinnen en wat was er veel te fotograferen. Ik ben meer dan een uur binnen geweest. Wie nu denkt dat Wiel zich verveelt tijdens dat lange wachten heeft het mis. Hij ontdekt altijd weer Hollandse pelgrims, dit keer uit Eindhoven en op dezelfde dag vertrokken als wij. Hij zit mensen te kijken en geniet van alles wat om hem heen gebeurd. Ondertussen ook een nieuwe pet gekocht en een nieuwe zonnebril, waarvan ik vind dat hij net op Fidel Castro lijkt.

Na de kathedraal hebben we nog een stuk gewandeld over de wandelpromenade, foto’s op de computer gezet en om drie uur het treintje genomen naar het hoogste punt van Burgos, 950 mt. hoog. Het kasteel van Burgos. Het is een schitterend uitzichtpunt. Ooievaarsnesten zijn er ook te zien en de ouders vliegen af en aan met eten voor hun kinderen. Terug bij het hotel een uurtje gerust en er met de fiets op uitgetrokken.

Het hoogste punt van Burgos
Ons hotel Antrearcos op de Calle de la Paloma 4 in Burgos  is niet alleen heel netjes en fijn, maar de service is geweldig. Vanmorgen was men de lift aan het maken. Zodra we binnenkwamen, werd de monteur uit de liftschacht gehaald en de lift voor ons speciaal in werking gesteld. Onze fietsen werden gisteren toen we aankwamen half rechtop in de lift gezet en stuk voor stuk naar de kelder gebracht. Vanmiddag rond half vijf besloten we de stad te verkennen op de fiets. Men vloog naar de kelder en bracht ze direct weer boven. Nadat we de boodschappen hadden gedaan en deze even boven brachten was men al aanwezig om te vragen of ze weer de lift in moesten.
Op de fiets eerst naar de fietsenmaker. Daar hadden we gisteren al een nieuw fietsshirt voor me gekocht en vandaag afgesproken even langs te rijden om de banden op te pompen. Daarna alle parken doorgereden en over de wandelpromenade, ook wel pantoffelparade genoemd, geflaneerd. De hele promenade is overdekt door weelderige platanen met takken die als een groen dak elkaar overkoepelen of in elkaar gegroeid zijn. Hier in Burgos is het zo dat als er geen fietspaden zijn rij je over de stoep. Beslist niet over de weg. Er loopt door de hele stad een fietsroute, ook door het park. Wij wilden juist aan de andere zijde van de het park rijden welk looproute is, niemand maakt er een probleem van. Daar is van alles te zien. Als ik Wiel door een boog wil fotograferen komen er twee politieagenten aan. Ze bieden aan dat we samen in de boog gaan zitten en maken de foto van ons. Dat zie ik bij ons toch niet zo snel gebeuren.
Men heeft hier ook een heilig respect voor Pelgrims, dat merk je aan alles. We worden echt met respect behandeld. Onze fietsen trekken ook veel bekijks, want ze kennen niet echt de elektrische fiets, hoewel de fietsenmaker hier in Burgos er wel een heeft staan met 1 batterij. Hier ligt voor Giant nog een hele markt open. Rond zeven uur naar de supermarkt gegaan om brood, kaas, ham en toetjes te halen. Langs de boulevard zitten we te picknicken. Veel bekijks, want om deze tijd flaneren alle Spanjaarden langs de boulevards, in straten en op pleinen, alles terrasjes zitten vol. Maar ook veel aandacht en bekijks van duiven en musjes, die vechten om elk broodkruimeltje wat wij neergooien. Pas tegen negen uur gaan de Spanjaarden naar huis om te eten. Het is heerlijk zo’n dag genieten en niets moeten.Burgos is een geweldige stad om te zijn, ik heb er geen woord teveel over gelezen. Alleen al door de hele stad staan overal bronzen beelden van mensen uit het dagelijks leven. Daarnaast zijn er de vele gebouwen en kerken, de weelde in de kerken en natuurlijk de vele parken, het is allemaal overweldigend en eigenlijk is 1 dag te kort om alles te zien en te ervaren. Morgen is hier een grote feestdag, maar ik kan Wiel niet bewegen om nog een dag extra te blijven. Straks nog wel even de kathedraal bekijken of die ook verlicht is. Daarna is het weer tijd voor ons bed, willen morgen bijtijds weer weg.
Bedelaars zie je door de hele stad en voor een euro willen ze ook nog poseren.

2 opmerkingen:

 1. ziet er allemaal goed uit leuke fotos.
  slaap lekker en tot morgen .
  kus dees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij deze foto's valt Rock Hudson compleet weg.
  Zo te zien gaat het jullie uitstekend, hou vol en sterkte :):):)

  Gr Mark Jose en M

  BeantwoordenVerwijderen