zaterdag 28 mei 2011

Dag 14 28-05 van Tours naar Chatelleraut

Gisteravond om half tien het bed ingedoken en vanmorgen om half acht wakker geschrokken. Beiden vannacht wel even opgeweest, om te ontdekken dat de wifi niets deed, ook vanmorgen niet. Dus is het eerste vanavond wat we nakijken wie allemaal geschreven heeft. Straks antwoord op alle boodschappen. We ontdekten gisteravond ook dat we al 1/3 van de route er op hebben zitten. Maar…….., het moeilijkste stuk moet nog komen, dus juichen we niet te vroeg.
Het zonnetje staat stralend aan de hemel. Na het ontbijt worden we aangehouden door een Japanse die in Canada woont. Ze wil van alles weten over onze route en waar we vandaan komen. Houdt veel tijd op, maar de belangstelling is ook leuk. Terwijl wij vertrekken horen we het haar aan andere mensen ons verhaal doorvertellen. Ons hotel zat al op de route, dus hoeven we niet te zoeken. Een half uur later ontdekken we een grote supermarkt, waar we brood en kaas halen. Wiel moet het brood wel zelf snijden. Lukte niet zo best, maar een van de vrouwelijke klanten, waarbij hij zijn charme natuurlijk liet werken, schoot hem te hulp. Intussen pas ik buiten op de fietsen. Komen twee wandelaars tegen, op weg naar St. Jacques.
In Avertin zien we voor het eerst een routebord van de St. Jacobsroute Haarlem. Geweldig, het geeft inspiratie. Je weet weer warvoor je het doet. Het weer wordt steeds lekkerder. Heb een T-shirt van Wiel aangetrokken zodat ik niet kan verbranden. Op 14.5 km. van Tours staat een groot bord: Santiago nog 1447 km. Moet je natuurlijk wel de goede route volgen. Echter dat is nu minder een probleem, want op heel veel punten vinden we de blauwe sticker van het genootschap.
In Veigne, waar we onder de tunnel vandaan komen is een groot ongeluk gebeurd met een motorrijdster. Ze ligt doodstil in een perk. Overal glas op de weg en de ziekenwagen in aantocht. Het moet net gebeurd zijn. Vier agenten zijn met haar bezig. We rijden snel door, willen niets zien en weten. Er zijn al kijkers genoeg. Het is vandaag een prachtige route, ontspannend rijden met weinig tegenwind. Even voor St. Catherine de Fierbois zien we tegenover een woning een prachtige vijver met tuin, zonder dat daar een huis op staat. We vragen toestemming om daar te picknicken. Krijgen we, mits we geen rommel achterlaten. Doen we sowieso nooit. Het is kwart voor een en we hebben er 33 km. opzitten.

Foto onder: St. Maure de Touraine
In Nouatre, we hebben ongeveer 54 km. gereden besluiten we het slaapadres te zoeken. Het onderdak is verdwenen. Geen probleem, rijden verder naar Pussigny. De dame die Chambre d’hotes verhuurt is ermee gestopt en de Gites des France is gesloten. Maar zegt iemand in Les Ormes is een hotel. Helaas gesloten. De vrouwelijke bakker belt wat adresjes af, maar nergens onderdak. Uiteindelijk weet ze een hotel in Dange-St-Romain. Het eerste hotel is gesloten. Er komen nog twee fietsers aan die op zoek zijn. Ik zeg dat er nog een hotel is en ze rijden snel vooruit. We komen gelijk aan. Er blijkt nog maar 1 kamer te zijn. De andere twee zijn op de gewone fiets en zien er moe uit. Hij is ook al een stukje ouder. Zij maken een rondreis door Frankrijk. We laten ze voorgaan. De hotelhouder laat ze echter al die tijd buiten staan. Wij zijn pelgrims en hij wil eerst zorgen dat wij onderdak hebben, dus belt hij allerlei adressen voor ons af. Intussen raken wij aan de praat met het andere stel. De man woont al 60 jaar in Nieuw Zeeland. Spreekt nog perfect Nederlands. Zijn vrouw komt daar vandaan. Uiteindelijk komt de hotelhouder weer naar buiten en raad ons aan door te rijden naar Chatellerault. Daar zijn genoeg hotels. Je voelt dat hij het heel erg vind dat we nog 14 km. moeten fietsen. Maar eerlijk gezegd vinden we het helemaal niet erg. De weg is heerlijk om te rijden, het is zalig weer en wat maakt die paar kilometers nog uit als je je goed voelt.
Onderweg komen we langs een wasplaats. Voor vermoeide voeten heerlijk om even in het water te gaan zitten, al is het ijzig koud. Wij doen het dus maar even niet. Er stopt een auto bij de wasplaats en een man pakt twee waterkannen. Vult ze steeds opnieuw met water om dat in een grote tank in zijn busje te gooien. Rond half zeven zien we een Lemon hotel voor 22 euro per nacht. Het ziet er keurig uit en voor 30.60 incl. ontbijt. Kunnen we prima slapen. Dit is zoals het hoort voor pelgrims, niet te duur. De fietsen mogen dit keer zelfs op onze kamer staan. Een beetje krap, maar prima te doen. Er is zelfs een ijskast aanwezig. Wiel gaat boodschappen doen, terwijl ik de accu’s, telefoons oplaadt en de computer aansluit om te schrijven. Moet het Genootschap wel inlichten dat de slaapplaatsen in het boekje niet meer van toepassing zijn.
Bedankt voor alle felicitaties. We genieten nog steeds en het wereldnieuws volgen we beslist niet. We kunnen het Frans op de tv toch niet verstaan. Voor de mensen die nog steeds moeite hebben om als volger op de site te komen en dat graag willen, neem even contact op met mijn dochter Diane Ildiz: 045-5427521.

Gereden kilometers 86.60 in 9 uur. Gemiddelde snelheid 16.54 km.p. uur.

3 opmerkingen:

 1. nou als ik goed geteld heb hebben jullie 850 km gereden in 2 weken , doe ik je niet na.
  als je er ook maar wel van geniet .
  wij doen dat wel van je verhalen.
  kusjes john dees en kids.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een hele prestatie hoor,1/3 van de rit erop.
  en al heel wat gezien en gefotograveerd ik geniet er steeds weer van.
  slaap lekker en tot morgen ik hoop dat mijn reactie's je bereiken.
  Arida

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ria de Haan zei

  een heerlijke dag,zon,een gooie weg om te fietsen,en een goed en goedkoop hotel,wat wil je nog meer.

  dikke kussen Koen en Ria tot morgen

  BeantwoordenVerwijderen