zondag 29 mei 2011

Dag 15 29-05-2011 van Chatellerault naar Poitiers

Van Chatellerault naar Poitiers is maar rond de 40 km en gaat over klimmetjes van 8 en tien %. Best pittig. In Vieux-Poitiers  Staan nog overblijfselen van Romeins Amfitheater.  Meestal zegt het me niet zoveel, maar dit grote gebouw vind ik toch wel mooi.
In Dissay is een marathonloop aan de gang door het dorp. Bij ons zou alles keurig worden afgezet, maar hier loopt en rijdt alles door elkaar, terwijl daar nog eens tegenin laveren met de fiets, omdat het eenrichtingsverkeer is, behalve voor fietsers. Midden in het dorp staat een prachtig kasteel uit de 15e eeuw Het was het voormalige zomerverblijf van de bisschop van Poitiers. Het is nog prachtig onderhouden, evenals het park er omheen. De rit is zwaar en mijn knieën laten het een beetje afweten. Vooral de linker, die ik vanmorgen behoorlijk had gestoten. Gisteren ook een dag zonder handschoenen gereden. Uit ijdelheid natuurlijk. Staat zo raar, witte handen en bruine armen. Maar ook dat moet ik vandaag weer bekopen. De handschoenen dus weer uit de tas gepakt en de muisjes worden weer een beetje ontzien, van de handen dan, natuurlijk.
Binnenkomst in Poitiers
In St. Georg-les-Baillargeau hoor ik constant hoesten en kokhalzen achter me. Ik weet precies wat er aan de hand is. Frankrijk wordt geteisterd door miljoenen kleine vliegjes, en wij daarbij. Ze zijn maar een millimeter groot maar kruipen in huid en haar. We worden constant door hele zwermen belaagd. Wiel reed dus even met open mond en ja hoor, dat was een prachtige landingsplaats voor ze. Hij is er misselijk van. Ik moet er om lachen, maar even later zweven ze ook bij mij in haren en ogen en kan ik alleen nog maar spleetjes openhouden om wat te zien. Zelfs daartussen kruipen ze nog in je ogen. Het is al twee dagen dat we hier last van hebben en het wordt nu later in de middag steeds erger.
 Zijn rond twee uur in Poitiers. Ontmoeten daar een andere Nederlander. Staan minstens een half uur te praten en besluiten dan samen de jeugdherberg te zoeken. Wiel wilde eigenlijk liever doorrijden, maar als we in het boekje kijken blijken er de eerste 45 km. geen bedden te vinden zijn. Het zoeken naar de jeugdherberg heeft nogal wat voeten in de aarde en er wordt menig keer verkeerd gereden. Klimpartijen ook in de stad van zo’n 10 tot 11% maken dat je er schoon genoeg van krijgt. Na 4 km nog steeds geen jeugdherberg en Wiel en ik haken af. We zoeken het wel in de stad, was de gedachte. Niet wetende dat daar de kleine en vooral betaalbare hotels niet open zijn op zondag. In de stad zelf is ook niets te doen. We eten rond half drie uiteindelijk bij Mac Donalds maar een hamburger, nog redelijk te pruimen, en bezoeken dan twee kathedralen van de vier.
De eerste, in het centrum de Notre Dame de la Grande. Een mooie Madonna in het midden op het altaar, pilaren en plafonds beschilderd, Ik vind hem prachtig van binnen en buiten. Als we later op zoek gaan naar de grote kathedraal is het alsof je een dreun krijgt. Ik kan er niets moois aan vinden. Er zijn ook maar twee mensen aanwezig. Een priester of bewaker van de kerk is helemaal niet te vinden. Volgens de Nederlander en volgens het boekje is Poitiers een mooie stad en het zal wel aan ons liggen dat we het daar niet helemaal mee eens zijn. Misschien zijn we het ook wel moe van al het geklim en geen onderdak in het centrum kunnen vinden.
Dan maar op zoek naar een Etap hotel. Ligt wel ver buiten de stad, maar we hebben er geen spijt van al was het tijdens dit zoekwerk ook weer heuvel op en af en dat zijn beslist geen kleintjes. Frankrijk op zaterdag en zondag is qua hotels echt een probleem. Na even praten mogen we de fietsen op de kamer zetten, anders moeten ze buiten blijven staan en dat is ons hier te riskant.
Als we de fietsen afladen ontdek ik dat een deel van de kleren in mijn plunjezak helemaal nat zijn. Een zak met vochtige washandjes, voor onderweg, heeft klem gezeten tussen de snelbinders en is door de extra plastic zak eromheen toch gaan lekken. Afijn, het was toch wasdag, dus een stukje meer of minder wassen maakt niet uit. Eerder het drogen. Maar goed, wat nog nat is hangen we morgen gewoon aan de fiets. We hebben besloten om toch morgen de kustroute te nemen. Wel het risico van meer wind, maar daarentegen weer eens een andere omgeving.
Gereden kilometers 59.59 in 7.45 uur. Gemiddelde snelheid 14.35 km.p. uur.

3 opmerkingen:

 1. geen foto's vandaag??? jammer, geniet daar wel van. die vliegjes onderweg deden me denken aan 'Australie op blote voeten', daar werden ze tijdens hun reis ook zo geteisterd maar dan met grote vliegen. zij laten het toe zoals het komt, zonder hiertegen te vechten, dus is misschien een tip voor morgen. laat het gebeuren, misschien moet je af en toe je ogen sluiten en op andere momenten weer openen?? niet letterlijk, maar figuurlijk. dikke kus en tot morgen
  Diane

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ok, ik was te vroeg met mijn reactie, toch weer prachtige foto's. geweldig mooi hoor.
  'kusjes
  Diane

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi hier een reactie op je bericht

  een heuveltje meer of minder en dan ook nog eten bij Mac donald jij durft!!!!!!!!!!
  knieen goed insmeren en de natuur heeft z'n eigen wetten.
  en ijdelheid eist z'n tol
  voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op (zonder pijn )
  dikke kussen Koen en Ria

  BeantwoordenVerwijderen